Na jaké mince se můžete v roce 2022 těšit? Zjistěte to z emisního plánu

Mince vhodné na investici do zlata
Mince vhodné na investici do zlata
Zdroj: Zlaťáky

Každý rok vydávají mincovny po celém světě zbrusu nové modely mincí. Přinášíme exkluzivní ochutnávku toho, co na rok 2022 chystá kanadská, australská, britská, izraelská nebo polská mincovna. Těšit se můžete i na předpověď, která vám zodpoví otázky ohledně investice do zlata nebo stříbra.

Sběratelé a investoři netrpělivě vyhlíží nový rok a spolu s ním nové kousky investičních a pamětních mincí, které budou k mání. Nejvíce v kurzu jsou stále zlaté mince, jejichž hodnota s časem stále roste. Díky tomu se jeví jako perfektní komodita pro investování a překonání inflace. Popularitě se těší i stříbrné kousky, které jsou skvělou alternativou pro doplnění investičního portfolia.

Světové mincovny a jejich emisní plán na rok 2022

  • The Royal Canadian Mint

Kanadská státní mincovna se pyšní tradicí od roku 1908. Je známá zejména pro svou minci Maple Leaf, kterou zdobí javorový list a portrét královny Elizabeth II. Tato mince se pravidelně razí už od roku 1979 a značnou oblibu má i v současné době. Není proto překvapením, že Maple Leaf bude v nabídce i příští rok – bude se jednat o investiční zlaté mince s ryzostí 99.9 a stříbrné mince o hmotnosti 2 Oz.

Co se týče dalších novinek, předpokládá se, že RCM (Royal Canadian Mint) představí zlaté mince ze série Purely Brilliant Collection nebo minci s motivem tiáry ve stříbrné a zlaté verzi. Očekávat můžete i zlaté mince se zvířecími motivy a stříbrné mince s tematikou národní kultury, přírody a historie.

  • The Royal Mint

Nejdelší tradici má na svém kontě Britská královská mincovna, která funguje již více než 1100 let. Je ve vlastnictví Státní poklady Jejího veličenstva a řadí se k největším a technicky nejmodernějším mincovnám na světě. V roce 2022 představí sérii investičních i sběratelských mincí The Royal Tudor Beasts, které nesou motivy 10 heraldických zvířat slavného rodu Tudorovců. Dočkáte se také série mincí Music Legends, které ilustrují ikony britské hudební scény. V neposlední řadě budou k mání i mince s historickou či královskou tematikou.

  • The Perth Mint

Dalším významným emitentem je australská královská mincovna, která v roce 2020 oslavila 110 let od svého založení. Ani ona nezahálí s výrobou mincí. Každý rok investory obšťastňuje mincemi s motivy národních zvířat, jako je koala, emu, orel, nebo klokan. A rok 2022 jistě nebude výjimkou. V nabídce budou modely různých hmotností ve zlaté i stříbrné variantě, a to včetně ražby High relief. Kromě této klasiky se můžete těšit i na lunární sérii Lunar III, která zobrazuje zvířata lunárního kalendáře. Očekává se, že australská mincovna v roce 2022 představí rovněž mince s funkčním středem o hmotnosti 2 Oz.

  • The Israel Mint

Za zmínku jistě stojí také izraelská mincovna, která vznikla v roce 1958 pod taktovkou premiéra Bena Guriona. Od té doby pravidelně razí stříbrné i zlaté mince, které připomínají významné historické události a milníky izraelského státu. Příkladem je ikonická zlatá mince o 1 Oz – Jerusalem of Gold – kterou plánuje mincovna razit i v roce 2022. Experti předpokládají, že se dočkáte i mincí s tradičními biblickým uměním nebo s motivem Dne nezávislosti. To vše ve zlaté i stříbrné variantě a hmotností ½ Oz nebo 1 Oz.

  • The Mennica Polska a The Mennica Gdańsk

Na závěr tu máme dvě polské mincovny, které uvedou na trh sběratelské produkty či dárkovou numismatiku vysoké hodnoty. S největší pravděpodobností se bude jednat o design historie, mýtů a legend, božstva či přírody. Experti očekávají zpracování Antique Finish, pro které je typické využití různých barev a materiálů (například krystalu). Ani tyto kousky by jistě neměly uniknout vaší pozornosti.

Výhled do budoucna aneb Vyplatí se investice do zlata?

Na trhu s drahými kovy jednoznačně dominuje zlato, které je pro investory stále nejatraktivnější komoditou. Pokud i vy patříte k příznivcům žlutého kovu, jistě vás bude zajímat budoucí vývoj jeho ceny. S jakými faktory musíte počítat?

Hodnotu zlata bude v dalším roce formovat například inflace, zadlužení, rostoucí popularita kryptoměn, ale i další ekonomické a geopolitické faktory. Zapomenout nesmíme ani na hlavní hnací motor, a tím je stoupající poptávka na asijském trhu, který je největším spotřebitelem zlata na světě.

„I přes určité překážky zlato zůstane trvalým a hodnotným aktivem, které v dnešní době má své místo a poskytuje funkci, kterou od něj očekáváme – uchovatel hodnoty,“ dodává Jakub Petruška, investiční poradce ve společnosti Zlaťáky.

Pokud i vy zvažujete investici do zlatých mincí, na Zlaťácích najdete aktuální kurz zlata i graf s vývojem jeho hodnoty. I to vám pomůže k vyhodnocení situace a získání přehledu na trhu s drahými kovy. Experti se ale obecně shodují, že i v roce 2022 se investice do zlata vyplatí.